neděle 25. března 2018

RC recenze: Bounty

Výsledek obrázku pro Bounty michael byrnesBountyAutor: Michael Byrnes
Počet stran: 496
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Omega

Rok vydání ČR: 2017
PODÍVEJTE SE Z OKNA.
Zamrazilo ho. Zůstal absolutně nehybný, jen jeho srdce zběsile bušilo. Počítal do deseti a pak se pomalu i s židlí posunul k oknu, telefon měl stále v ruce. Sledoval očima odshora dolů celé okolí z betonu a skla, jestli neuvidí něco zlověstného. 
Ježíši Kriste. Vzpamatuj se. 
IPhone znovu zavibroval a přerušil tak jakýkoli náznak úlevy. Pomalu telefon zvedl. Z toho slova, které na displeji viděl, se mu roztřásla ruka. 


Vraždící stránka ovládla davy lidí. Spravedlnost již není v moci státních orgánů, ale o životech nečestných lidí - rozhodne hlas lidu a vrah dostane pořádnou odměnu. Podaří se policii získat otěže zpět do svých rukou? 

Svět ovládla nebezpečná webová stránka. Zveřejňuje osobní informace o svých cílech, nahrává k nim důkazy o jejich provinění a lidé pomocí hlasování rozhodují, zda daná osoba bude žít. Na stránce se může objevit naprosto kdokoliv, nikdo není ušetřen.
Zvládne policie uklidnit šílenství, které stránka způsobila? Podaří se agentům FBI vypátrat, kdo za tím vším vlastně stojí?

Výsledek obrázku pro Bounty michael byrnes
zdroj

Když jsem si poprvé přečetla, o čem by Bounty měla být, okamžitě mě svým dějem uchvátila. Zajímalo mě, jak to autor celé vymyslel. No a co na knihu říkám?

Výsledek obrázku pro Bounty michael byrnes
zdroj
Od samého začátku knihy se příběh pěkně rozjíždí. Pozvolna uvolňuje informace o tom, s čím se policie musí potýkat a popisuje šílené úmrtí nečestných osob. A ačkoliv jsou některé vraždy opravdu brutální, nemusíte mít strach, že byste ze čtení měli noční můry či jiné následky. Jediné, co z vás totiž dostanou je maximálně tak ušklíbnutí.
Ale nebojte se, že by Bounty byla jen o vraždící stránce, i když to je samozřejmě hlavním námětem knihy. Kromě detektivní zápletky dostanete také přídavek ve formě vyprávění z pohledů různých postav, z čehož vyplývá spousta vedlejších dějových linek.
Výsledek obrázku pro Bounty michael byrnes
zdroj
Ale zpět k té hlavní. Michael Byrnes do příběhu zakomponoval spoustu termínů, které se týkají informačních technologií. U tohoto bodu si nejsem jistá, zda je právě tato stránka příběhu vysvětlená dostatečně. Pro laika tu spíš platí, že musí věřit autorovi, co napíše.
Celkově je kniha velmi chytlavá a čtivá. Není proto divu, že její čtení ubíhá celkem rychle, i když místy narazíte na zdlouhavější části, přesto nebudete moct knihu odložit.
Související obrázek
zdroj
A ačkoliv se autor rozhodl pro své rozuzlení příběhu zvolit poněkud nelogické a ne zrovna uvěřitelné chování hlavní postavy a ke konci knihy prozradil obří nápovědu ohledně toho, kdo za tím vším stojí, přesto musím označit Bounty za hodně zdařilou. Je to prostě příběh, jehož čtení si čtenáři vychutnají.
Jediné, co mi na knize trochu vadilo, byl jeho závěr, protože na mě působil nedokončeně. Ptáte se proč? Abyste to zjistili, budete si muset knihu přečíst, jinak bych vám mohla prozradit příliš...

Bounty byla rozhodně zajímavá kniha a pokud vám nevadí, že se děj motá kolem počítačů a máte rádi záhady, směle se do příběhu pusťte, protože opravdu stál za to.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit třeba ZDE.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Technické prostredie nie je veľmi pre mňa, ale na druhej strane ma zaujal námet knihy. Príbeh vyzerá pútavo, vďaka za recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) To vypadá jako kniha, která by mě mohla bavit :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)