úterý 13. září 2016

RC recenze: Tulák

Výsledek obrázku pro tulák peter newmanVýsledek obrázku pro tulák knihaAutor: Peter Newman
Počet stran: 375
Série: Tulák
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2016
Sebral meč, přehodil si přes sebe kabát jedné z mrtvol a zabalil do něj sebe i dítě. Opřel si jeho čelíčko, znepokojivě horké, o krk. Zamračil se a vykročil k Novému Obzoru. Zlomený muž bez hlasu, bez přátel, bez domova. Tulák. 
Slunce klesla za obzor a jako na povel se ozvalo vytí. 
Ani se nesnažil skrývat své stopy. 

Novinka z nakladatelství Host, jejíž obálka přímo vybízí ke čtení. Peter Newman ve svém debutu představuje nelítostný svět a zajímavého hlavního hrdinu, který za celou knihu nepronese jediné slovo. 

Svět je zničený, oblohu lemují dvě slunce a zem už nepatří pouze lidem. Démoni ničí vše, co jim přijde pod ruku a svět míří do záhuby, protože už nezbývá nikdo, kdo by proti démonům bojoval. A uprostřed toho všeho je Tulák. Osamocený muž, který nemluví, ale zato nese cenný náklad, který by mohl pro lidstvo znamenat naději.

Výsledek obrázku pro peter newman tulák
zdroj

Na knihu Tulák jsem se těšila už od doby, co jsem zaregistrovala její vydání v českém jazyce. Obálka mě okouzlila na první pohled a já se rozhodla, že je to jedna z těch knih, co prostě musím mít. A právě o to víc mi je líto, že pro mě byla kniha takovým zklamáním...

Výsledek obrázku pro the vagrant peter newman
zdroj
Peter Newman hází čtenáře ihned doprostřed dění, aniž by ho s něčím seznámil, takže je možné, že ze začátku budete chvíli tápat. Než co se v ději zorientujete, autor vám pomocí spousty popisů představí zničený svět, ve kterém se děj Tuláka odehrává.
Bohužel se však nedozvíme, co způsobilo tu zkázu a rozdvojení slunce.
Celé vykreslení světa, ale zvládl autor na jedničku. Při jeho popisech nelítostného a krutého prostředí, ve kterém není místo pro slabší jedince, vám naskočí husí kůže, protože se vám vytvořené kulisy budou míhat před očima.
Ale právě díky všem těm popisům se může začátek knihy zdát o něco pomalejší, až když se pak do příběhu přimíchají pohledy z minulosti, které postupně odhalují co a jak se vlastně stalo, čtenář získá trochu nadhledu, čímž se zlepší i čtivost.
Ačkoli se jedná o svým způsobem originálně pojatý příběh, rozhodně nesedne každému. Kde někdo uvidí skvěle zpracovaný, chátrající svět a zajímavého hlavního hrdinu, který za celý příběh nepronese jediné slovo, takže vše důležité za něj musí odvyprávět vedlejší postavy, tam někdo jiný může vidět nezáživný děj s nijak výrazným příběhem, který neobsahuje téměř žádné nečekané zvraty.
Výsledek obrázku pro the vagrant peter newman
zdroj
Těm, co jsou zvyklí na jednodušší příběhové linie, bude připadat, že knize něco chybí. Pravděpodobně to bude tajemná atmosféra, kterou celý příběh postrádá, takže se jeví jako nezajímavý.
Naopak ti, kteří mají rádi příběhy o něco složitější a rádi v nich hledají hlubší smysl a různé významy, ti budou spokojenější a jediné, co by jim tak na knize mohlo vadit, je nedostatečné podávání informací z autorovy strany, protože hodně věcí je čtenáři pouze naservírováno, aniž by bylo objasněné, proč tomu tak vlastně je.

Tulák je jednou z těch knih, která nesedne každému. Své fanoušky si jistě najde, ale pravděpodobně to bude mezi těmi, co nebaží jen po jednoduchém příběhu plném akce a napětí.

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. Vyčerpávající, úplně jsi mě tou recenzí nakopla, abych konečně napsala tu svoji. A předem říkám, že bude asi dost podobná, protože na knihu máme totožný názor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to byl hrozný boj, to sepsat :D Tak ať ti to jde pěkně od ruky :D

      Vymazat
  2. Taky s knihou těžce bojuji. Už abych to měla i já za sebou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto tě chápu, já bojovala jak s knihou, tak s recenzí :D

      Vymazat
  3. Tak to asi nebudu to pravé ořechové, ještě váhám, jestli se do knihy pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někomu to určitě sedne, ale já to bohužel nebyla :D Záleží na tom, co máš ráda :D

      Vymazat
  4. O knihe som veľa počula, všade na nete som na ňu narážala a rada by som si ju prečítala, avšak ako sa poznám, kým sa k nej zasa dostanem to potrvá :D Vďaka za recenziu, aspoň viem čo približne očakávať ak ju raz otvorím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla z knihy dost zklamaná a poslední dobou podobné recenze vidím všude.

      Vymazat
  5. Jak už jsem někde psala: ,,Ta kniha mi byla od začátku nesympatická :D" a jak vidím, nesympatická je (zatím) každému, kdo ji četl :/
    Snad si nějakého nadšeného čtenáře najde :/
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji už od začátku chtěla přečíst, přeci jenom, ta obálka je dokonalá :D
      Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)