neděle 12. června 2016

RC recenze: Lovci lebek

Lovci lebekLovci lebekAutor: Hana Hindráková, Jiří Johánek
Počet stran: 264
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Grada

Rok vydání ČR: 2016
Pod vlastní krycí palbou se vrátil do auta a uviděl Lukáše, jak sedí opřený v sedadle a modrou košili na levé straně hrudníku mu máčí krev. 
Jaroslav cítil, jak jím proběhla vlna strachu. Přiskočil k Lukášovi, podebral dlaní jeho nehybnou ruku a zkontroloval tep. 
Dejchá... Ještě dejchá!


Hana Hindráková se pustila do nových vod thrilleru. Opustila břehy Afriky a ve spolupráci s policistou Jiřím Johánkem nám představují, jak probíhá život jednoho policisty. Podaří se Jaroslavovi pokořit všechny osobní problémy a pomstít mrtvého kolegu? 

Uplynulo deset let od doby, co boss ukrajinské mafie zastřelil Jaroslavova kolegu. Od té doby se Jaroslav utápí v alkoholu, dluzích z pokeru a přemýšlí nad pomstou. Jeho manželství se pomalu začíná rozpadat a nepomůže tomu ani skutečnost, že dostane nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek.
Ale ani mafie nespí. Do Čech přijíždí nájemný vrah, který má za úkol zlikvidovat nepohodlné svědky. Podaří se Jaroslavovi zabránit dalším úmrtím dříve, než bude pozdě?

zdroj

Kniha mě zaujala už svojí obálkou, kterou nemůžu označit jinak, než za zdařilou. Když jsem se potom ještě dozvěděla, že je psaná ve spolupráci s policistou, nemohla jsem si ji nechat ujít. A co na ní říkám po jejím přečtení?

Prolog knihy nás seznámí s událostmi, které se staly před deseti lety, před začátkem samotného příběhu. Čtenář si tak může udělat obrázek o tom, proč hlavní hrdina dopadl tak, jak dopadl. Mně osobně nebyl zrovna moc sympatický, ale díky chybám, které dělal, působil dost reálně. Jaroslavův život je jako na houpačce, jednou je nahoře a když klesne ke dnu, nimrá se ve svých chybách a přemýšlí o tom, jak je napravit.
zdroj
Ale kromě hloubání nad chybami a sledování toho, jak se Jaroslavova rodina rozpadá, i když to je podstatnou částí příběhu, nám autoři dovolí nahlédnout i na nějaké ty policejní zátahy, které jsou asi největším lákadlem knihy. Jak už jsem psala výše, kniha byla napsaná ve spolupráci s policistou, čímž ve čtenáři budí zájem, že se dozví něco víc a něco, co bude mít základy ve skutečné praxi. Já bych se vůbec nezlobila, kdyby se v příběhu těch zásahů nacházelo mnohem víc.
Co se týče samotného stylu, jakým je kniha napsaná, mi celý děj přišel poněkud zrychlený. Možná ten dojem budily krátké kapitoly, díky kterým vám čtení bude odsýpat, ani nebudete vědět jak, ale podle mého názoru by knize neuškodilo, občas trošku zpomalit.
Také mi čtení trochu znepříjemňoval fakt, že jsem se místy moc neorientovala. Když autoři skákali mezi vyprávěním o Jaroslavově životě a různými policejními zátahy, občas jsem nevěděla, kde mi hlava stojí.
Ale jinak knize nemám co vytknout. Ba naopak, musím ještě pochválit konec, který mi přišel velmi zdařilý.

Pokud se chcete mrknout pod pokličku speciálním jednotkám a zajímá vás, jak může smrt parťáka poznamenat život přeživšího, rozhodně sáhněte po Lovcích lebek. Nezaberou moc času a přesto nabízejí zajímavou podívanou.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji autorce Haně Hindrákové.
Knihu můžete zakoupit ZDE.  


HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Obálka je skutočne pútavá a myslím, že aj originálna :-) Príbeh nie je vyslovene to čo obvykle čítam, špeciálne jednotky mám radšej skôr vo filmoch, ale možno by ma kniha bavila. Dobre napísaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ta obálka hodně líbí :D To naprosto chápu :) Děkuji :D

      Vymazat
  2. Kniha mě sice tolik neláká, ale třeba se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba jo :) A když se k ní dostaneš, tak přeji, aby se ti líbila :D

      Vymazat
  3. Lovce lebek znám, ale upřímně řečeno mě tenhle žánr moc nebere a ani kniha jako taková mě příliš neláká.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)