čtvrtek 28. dubna 2016

RC recenze: Vesaliovo tajemství

Autor: Jordi Llobregat
Počet stran: 464
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2016
"Otče, co jsme to vytáhli na palubu?" 
"Jako je Bůh, nade mnou, nemám páru." 
Vtom se tělo bytosti rozzářilo a pod kůží se ukázal obrazec podobný větvoví stromu. Záře krátce zasvítila a pak zmizela stejně rychle, jako se objevila. Otec a syn se oba současně pokřižovali. 


Tajemné vraždy dívek sužují Barcelonu. Jejich těla jsou nacházena v hrozném stavu, což by mohlo ohrozit přípravy na Světovou výstavu. Kdo mrzačí a vraždí mladé dívky? A k čemu jejich těla potřebuje? 

Mladému profesorovi Danielu Amatovy, který se snaží skrýt před svou minulostí, umře otec, což ho zavede zpět do Barcelony, kde se setká s novinářem Fleixou, který ho začne přesvědčovat, že smrt jeho otce nebyla náhoda. Daniel se toho posléze chytne a spolu s novinářem začnou vyšetřování, které je brzy přivede na stopu brutálního vraha. Podaří se jim ho odhalit dříve, než zemře někdo další?

zdroj
Na Vesaliovo tajemství mě nalákala poutavá anotace, díky které jsem se na knihu velmi těšila. Moje očekávání nebyla zrovna malá a já se nemohla dočkat, až se pustím do napínavého příběhu, který překypuje záhadami a nečekanými zvraty. Ale splnila kniha vše, co jsem od ní čekala? 

zdroj
Ze začátku příběhu jsem byla mírně zklamaná. Přestože se nad vámi bude při čtení vznášet tajemná atmosféra, mně přišel začátek pomalejší. Autor nám představoval všechny hlavní postavy a střídání pohledů tak působilo mírně chaoticky. Ale když jsem si po několika stránkách zvykla na styl, kterým je kniha napsaná, příběh se o mnoho zlepšil.
Autorovi se povedlo skvěle vykreslit jak prostředí tehdejší Barcelony, tak i sociální vztahy panující mezi lidmi. Do toho zakomponoval různé zvraty a mocenské hry, které doplňovaly hlavní zápletku a dokonce nám představil i několik kapitol z pohledu samotného vraha.
Čím je ale tahle kniha tak skvělá je fakt, že se všechno důležité dozvídáte v průběhu čtení a spolu s hlavními postavami se necháváte zavést i na špatnou stopu.
Postupem času při čtení zjistíte, že autor má celý příběh velmi dobře promyšlený a vše do sebe krásně zapadá. Dokonce i většina informací, které se dozvíte, je pro zápletku nějakým způsobem důležitá, proto je dobré číst pozorně. Ale ani to vám nepomůže odhalit vraha dříve, než se to podaří hlavním postavám.
zdroj
Když už jsem u těch hlavních postav, nesmím zapomenout vychválit jejich zpracování. Ani u jedné z nich nenajdete podobné znaky. Všechny jsou velmi rozdílné, ať už se jedná o způsoby jejich řeči nebo klasických rysů chování. Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, je na místě smeknout před ním klobouk.
V závěru se již kniha mírně odklání od realističnosti a může působit mírně fantaskně, ale přesto se mi zdál konec jako nejzdařilejší část příběhu, kdy je všechno pořádně vysvětleno a všechny dějové linky řádně ukončeny. I když autorovo veškeré ukončování zápletek může působit až moc šťastně, vzhledem k tomu, v jakém duchu se příběh celou dobu nesl.

Pokud máte rádi příběhy s tajemnou atmosférou a detektivní zápletkou, tohle je přesně kniha pro vás. A jako bonus k tomu dostanete i perfektně zpracovaný svět historické Barcelony. Jenom je škoda toho pomalejšího začátku. 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3/5

4 komentáře:

  1. Júú táto kniha vyzerá dobre, zaujalo ma najmä to prepracovanie postáv, to mám rada, keď si postavy nie sú podobné :-) Vďaka za tip na dobrú knihu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, nakonec nebyla vůbec špatná, ale ze začátku se mi četla docela špatně... Vůbec není zač :)

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě, nikdy jsem o tom neslyšela :)
    Já naopak knihy s pomalu rozvíjejícím dějem miluju, je to více napínavé :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se do ní určitě pusť, jinak je kniha hodně napínavá i pak, nejenom na začátku :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)