sobota 12. září 2015

Recenze: Škola dobra a zla

The School for Good and EvilAutor: Soman Chainani
Počet stran: 416
Série: Škola dobra a zla
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2014
Pohřbená pod krajkovými polštáři slyšela Agáta jen echo šesti bolavých slov. TAK SI ŽIJ SVŮJ VLASTNÍ ŽIVOT! Ale jaký život, když před Sofií znala jen tmu a bolest? To Sofie jí dala pocit, že je normální. To Sofie jí dala pocit, že ji někdo potřebuje. Bez Sofie byla jen divná existence, nicka... Agátě se sevřel žaludek. Čarodějnice nemá nikdy vlastní pohádku. Bez Sofie byla čarodějnice. 

Už vás nebaví klasické pohádky, které všichni znáte? Tak proč si nestvořit svoji vlastní pohádku a být strůjcem svého štěstí? Stačí k tomu jediné, být dostatečně zlý nebo hodný, aby vás přijali na školu dobra či zla a naučit se, jak být správnou nemesis svému protivníkovi.

Dvanáctiletá Sofie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až bude Školníkem unesena do pohádkové země, kde sídlí Škola dobra a zla, jenž vychovává ze svých svěřenců pravé prince a princezny nebo ty nejhorší padouchy, kteří kdy obklopovali pohádky. V Sofiině vesnici je obecně známo, že se jednou za čtyři roky ztratí právě dvě děti, které stihne právě tento osud. A letos se všichni domnívají, že Školníkova ruka dopadne právě na Sofii, ale je to pravda? Splní se její sen o tom, že se stane žádanou princeznou?

zdroj

Škola dobra a zla se může pyšnit skvělou myšlenkou. Nápad vychovávat pohádkové bytosti mě ihned uchvátil, ale po otevření knihy mé nadšení začalo upadat, jelikož samotné zpracování knihy poněkud pokulhává. I přesto, že tahle recenze bude laděná spíše negativně, není Škola dobra a zla špatná kniha. Dokonce bych řekla, že je i mírně nadprůměrná, jenom ty vady mi víc bily do očí a ta pozitiva na knize jsem jaksi nenašla.

Začnu tím, co mi vadilo nejvíc, což byl autorův humor. Autor se sebevíc snažil, aby byla kniha vtipná, ale mně tak vůbec nepřišla. Některé jeho vtipy dokonce hraničily s trapností, a pokud si dobře vzpomínám, tak mě, z těch čtyř set šestnácti stránek nepobavila ani jediná. 
zdroj
Jenže to nebylo jediné, co mi zrovna nesedlo. Od začátku jsem měla problémy se do knihy začíst, jelikož autor používal zvláštní styl psaní. Několik prvních stránek jsem obracela, aniž bych si užívala čtení. A nepomohlo tomu ani střídání pohledů hrdinek, který mi občas přišlo zbytečné. Nejvíce to bylo vidět v kapitole tři, kdy autor napsal úplně to samé, co v předchozí kapitole, jenom z pohledu druhé dívky. Tahle nepříjemnost ale opadla, když jsem si konečně zvykla na styl, kterým byla kniha napsaná.
Další věc, která snižovala úroveň knihy byly postavy samotné. Vůbec jsem jim nevěřila jejich věk a také byly hodně nevyrovnané. Dvanáct mi už sice pár let není, ale přesto si nevzpomínám, že by bylo právě tohle typické chování dítěte.
A poslední, co mě docela překvapilo, byl zamotaný konec, ve kterém jsem se několikrát ztratila. Autorovi se podařilo v neustálé záměně jmen vyvolat takový chaos, že jsem se přestala orientovat, což rozhodně není dobrý znak u knihy, která je určená spíše dětem.

Ale abych nebyla jenom negativní, hodně se mi líbily obrázky, které podkreslovaly atmosféru knihy. A zajímavým zpestřením byla i ukázka testu, který se vyplňuje ve škole dobra. Dokonce i odlišnost škol mě zaujala, ale to by bylo asi tak vše. Jak už jsem řekla v úvodu recenze, pozitiva se na téhle knize hledaly daleko hůř, než to, co mi nesedělo.
Přestože mám ráda knihy pro děti, tuhle jsem si nezamilovala. Nebyla špatná, to vůbec ne, ale nebylo to to pravé pro mě. Ale knihu doporučuji dívkám okolo 10 let, ty by z ní mohly být nadšené.   




Soman ChainaniSoman Chainani je indicko-americký spisovatel a filmař, známý pro jeho dětské knihy, především se pak proslavil trilogií Školy dobra a zla, kterou u nás v srpnu 2014 vydá nakladatelství CooBoo. Navštěvoval Harvard University, kde absolvoval summa cum laude (latinské studijní specializace) v angličtině a americké literatuře. Po maturitě odešel na Columbia University, kde se podílel na jejich MZV filmovém programu.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/soman-chainani-68964)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Díky bohu! :D Já už se bála, že jsem jediná, kdo považuje autorovy vtipy vyloženě za trapné :D Ale i tak se ti knížka rozhodně líbila víc než mně, já dala jen 3 hvězdičky a hodně jsem uvažovala nad tím, že to ještě snížím :D Jinak samozřejmě skvělá recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten humor byl příšerný :D No, já brala ohled na to, že nejspíš už nebudu v kategorii, pro kterou byla kniha určená. :D Děkuji

      Vymazat
    2. Jako já rozhodně umím být objektivní, právě proto hodnotím knihy pro děti tak, jak by se mi asi líbily v tom věku, pro jaký jsou určené (viz Spirit Animals). Ale tady jsem to prostě nedala :D Obávám se, že tohle by mi přišlo trapné i ve dvanácti :D

      Vymazat
    3. :D Ale Spirit Animals je super :D ale tahle kniha mi tedy moc nesedla, až když jsem si zvykla na to, jak je napsaná, tak se to teprve dalo číst... ehm, až na ten autorův humor, tím to dost zabíjel :D.
      Ale v deseti bys to možná překousla, ne? :D

      Vymazat
  2. O knihe som veľa počula, ale k čítaniu som sa ešte nedostala a neviem, až tak ma to neláka. Námet nevyzerá zle, ale neviem... Ale raz možno na to natrafím v knižnici a vyskúšam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji původně chtěla koupit, pak jsem viděla negativnější recenzi od Adi, tak jsem radši vsadila na knihovnu, a jsem za to ráda :D

      Vymazat
  3. Nevím co se vám na tom nelíbí já jsem se u toho dost zasmála a raději budu číst to co je vtipné než hororové nebo romantické 😈

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně ten humor moc nesedl. To mně hororové knihy nevadí, ale dávám přednost něčemu jinému, než těm vyloženě romantickým :D Ale tak každému se líbí něco :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)