neděle 15. února 2015

Nový projekt - Oblíbená čtecí místa #1

Po dlouhé době jsem se zase dostala na své oblíbené místo, kde velmi ráda čtu. A to mě inspirovalo k napsání článku, jenomže než jsem dorazila k počítači, napadlo mě, proč z toho neudělat projekt?
Takových podobných míst mám hodně a vy určitě také. Nevím jak vy, ale já se o ně ráda podělím, sice jsou taková klasická, která zná určitě každý, ale třeba někdo má nějaké netradiční, kde by se mohlo dobře číst i nám ostatním. Takže neváhejte a prozraďte také něco na sebe :).






Tenhle projekt není nijak světoborný, ale jednoduše informativní. Úkolem je vybrat ta nejoblíbenější místa, kde se nejlépe čte a popsat je. Co je na něm skvělé, co by se ještě dalo vylepšit. Prostě různé informace, co vás k místu napadnou.
Můžete je všechny napsat do jednoho článku nebo každé popsat zvlášť, nechám to čistě na vás :).

A samozřejmě, když jsem si to vymyslela, bylo by asi vhodné, kdybych začala svým oblíbeným místem (což byl celý záměr tohoto článku, vás s ním seznámit).

Oblíbené místo č. 1 - Venku (konkrétně u nás na zahradě)

Já miluji čtení venku. Líbí se mi, že jsem na čerstvém vzduchu a přijde mi, že zvuky přírody dokreslují atmosféru knihy. No řekněte, není k zbláznění, když zrovna čtete nějakou napínavou část, zvedne se vítr, šustí listí na stromě... Vy jste ponořeni do děje a napjatě očekáváte, co se stane v další větě, a v tom vás pozdraví soused tak nahlas, že vám kniha málem leknutím vypadne z ruky.
Já to prostě zbožňuji. Pravdou je, že v létě se venku čte podstatně lépe, než v zimě. Naposledy jsem to zkoušela nějak kolem Vánoc, vydržela jsem to asi hodinu a domů jsem přišla promrzlá na kost. Nejlepší na tom bylo, že v rukavicích se mi četlo strašně blbě, tak jsem si je sundala, a pak jsem skoro nemohla hýbat prsty... Ale zase na druhou stranu to byl výborný zážitek.

A v létě mi čtení slouží jako prostředek opalování. Já jsem docela akční osoba, takže mě nebaví jen nehnutě ležet a nechat se oslepovat sluncem a jediné, co mě udrží v klidu na místě je kniha. Jenže v tomto případě jsem přišla na malý zádrhel. Většinu doby, co čtu, ležím na zádech a když pak přijdu domů a podívám se do zrcadla, je to celkem katastrofa. Pamatujete ten díl Přátel, kdy si Ross nechal nastříkat to umělé opálení? No, nějak tak si vždycky připadám... s tím rozdílem, že se pak nemůžu ani vyspat, protože jsem většinou spálená. Ale přesto mě to neodradí a venkovní čtení je pro mě tím nejlepším místem.

Samozřejmě čtu venku i když prší, máme totiž na zahradě střechu a pamatuji si, že jednou jsem venku přečkala bouřku a přečetla při tom asi půlku knihy. Navíc to pleskání deště o střechu je strašně uklidňující a je z toho výborná zvuková kulisa.

Ještě bych se ráda podělila o takzvanou čtecí pozici. Mám pár kritérii, co vždy dodržuji. Mezi to hlavní patří, že musím mít nějakou opěrku na záda, protože se při čtení různě nakláním a všelijak ošívám (ale to tu radši nebudu moc rozvádět :D). Několikrát se mi stalo, že jsem málem sletěla ze stoličky, ale pokud mě paměť neklame, na zemi jsem nikdy neskončila...
Další, co potřebuji, je mít natažené nohy, takže pokud neležím na lehátku, většinou jsem rozvalená přes dvě židle z čehož bolí záda, ale toho si většinou všimnu, až když se pokouším vstát :D.

To by asi bylo k mému prvnímu oblíbenému místu vše. Věřím, že řada z vás už někdy venku četla, takže ví, o čem mluvím, ale kdyby se tu našel někdo, kdo to ještě nezkoušel, rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Co vy? Zapojíte se do projektu a podělíte se o svá místa? A máte rádi čtení venku? 

9 komentářů:

  1. Super nápad, já ovšem čtení venku nemám ráda :D Pro mě je dost otravné sluníčko, které mi pořád svítí do očí nebo mi osvětluje stránky, div neoslepnu, takže já čtu jedině doma. Nebo maximálně ve vlaku, ale venku opravdu ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jo :D sluníčko řeším slunečními brýlemi :D ale chápu :D Jo, doma mám taky pár oblíbených míst :D Vlak sice jako oblíbené místo nemám, ale čtu tam celkem často :D.

      Vymazat
  2. Nápad je to super, ale ja obvykle čítam v škole alebo v knižnici, čo je pomerne obyčajné, takže by som sa nemala veľmi čím chváliť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a přesně článek o tom, jak někdo může číst v knihovně by mě zajímal. :D Nikdy jsem tam nečetla, mezi tolika knihami by mi to asi nešlo, pořád bych měla nutkání vybírat jiné... :D

      Vymazat
  3. Ja zbožňujem čítanie vonku, ale nerada sa pri tom opaľujem. Radšej sa odpracem niekam pekne na deku do tieňa stromov, u babky na záhrade na trávičku vedľa ruží a tam sa opriem s knihou o múrik. Ak do toho pofukuje ešte vánok je to super atmosféra. U druhej babky zase zvyknem čítať na fotelke na verande. Doma, bohužiaľ, veľmi vonku čítať neviem, lebo bývam v činžiaku, tak to akurát len na balkóne, ak si tam vytrepem lehátko. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No u mě je to tak, že když začnu číst ve stínu, tak se pak už nehnu, a to samé platí u čtení na sluníčku :D. Jé, to musí být paráda.
      My balkon nemáme, takže s tím zkušenosti nemám :D, ale řekla bych, že stejně nejlepší to je v přírodě či na zahradě :D.

      Vymazat
  4. Venku čtu taky moc ráda, akorát s rozdílem, že musím ležet na břiše, ještě jsem nepřišla na způsob jak si lehnout na záda, aby mi nesvítilo sluníčko do očí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si beru sluneční brýle a otočím si lehátko tak, aby na mě svítilo z boku :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)